sestdiena, 2011. gada 3. decembris

Filma par Mariju Montessori


Šoruden Elīzas un Miķeļā tētis kā dāvinu no Itālijas atveda mums biogrāfisku filmu par Marijas Montessori dzīvi, filmas nosaukums ir "Maria Montessori. Una vita per i bambini". Kā noprotat, tā ir itāļu valodā. Kad jautāju Elīzas tētim, itālim, kādā valodā ir filma, viņš atbildēja ka itāļu, uz manu satraukumu, ka mēs tajā runāto nesapratīsim, viņš mani mierināja: "Itāļu valodu ir viegli saprast, tā ir ļoti līdzīga spāņu valodai."  it kā spāņu valodas zināšanas vidusmēra latvietim ir pašsaprotama lieta :D :D
Tagad pie filmas. Atzīšos, biju nolikusi to plauktiņā savā kabinetā un atcerējos par to tikai viesojoties pie Viļņas kolēģēm, kad viņas pieminēja šo filmu, kā ļoti labu Marijas Montessori dzīves attēlojumu. Tas mani pamudināja šo filmu beidzot noskatīties. Protams, bija grūti saprast dialogos runāto un līdz ar to bija daudz kas jāsaprot no aktieru neverbālās valodas. Tomēr kopumā filmas sižetam un vēstījumam izsekot var. Man, varbūt, palīdzēja M.Montessori biogrāfijas zināšanas. Šī filma, kura ir radīta 2007. gadā par godu "Casa dei Bambini" (pirmā M.Montessori bērnudārza) simtgadei, iepazīstina ar Montessori sievietes būtību un viņas personīgiem pārdzīvojumiem, dzīves drāmu, uz tās fona tiek parādīta arī viņas profesionālā darbība, kuru virzīja mīlestība pret bērniem. Manī nostiprinājās priekšstats par Mariju, kā par stipru, drosmīgu sievieti. Vērojot filmā, kā Marija ar zāģīti izzāģē kustīga alfabēta burtiņus un līmē smilšpapīra ciparus pie plāksnītēm, sajutos kā īsta viņas skolniece, jo tieši tādā pašā veidā tika radīti pirmie materiāli mūsu skolai, un arī tagad daudz ko radām savām rokām, ar zāģīšu, smilšpapīra un otas palīdzību.
Man, kā vēsturisku filmu cienītajai, šī filma būtu patikusi arī, ja man nebūtu īpašas intereses par Mariju Montessori, tajā attēlotās pagājušā gadsimta sākuma Itālijas, interjeru un sieviešu tērpu dēļ! Te ir informācija par filmu filmas izdevēja mājas lapā.
Ja jums radās vēlēšanās šo filmu noskatīties, jautājiet pēc tās skolotājām.

Viktorija

5 komentāri:

  1. Redzēju šo filmu "kursiņos" :)) Dikti patika, neskatoties uz to, ka nesaprotu itāļu valodu un PAT SPĀŅU ne-ne :D Man gan jāatzīst, ka palīdzēja tas, ka bija kas pakomentē, pārzinot viņas biogrāfiju..Varbūt jāuztaisa "kino vakars" ar popkornu :D tiem, kas vēlas redzēt, "dārziņā" un Tev jānāk par komentētāju..;)

    AtbildētDzēst
  2. Laba doma! Tad, jāizsludina pieteikšanos un es varētu pameklēt kādu, kurš zina itāļu valodu :)

    AtbildētDzēst
  3. mm, taa ir lieliska filma :) labprat redzet to veel un ja veel kads komentetu dialogus..
    balsoju par!
    Gunta

    AtbildētDzēst
  4. Filmas kopējais garums (2 sērijas) ir 3 stundas. Vai varēsiet uz tik ilgu laiku aizmukt no mājām nepamanītas :)

    AtbildētDzēst
  5. Filmu on-line var noskatīties šeit: http://www.cineblog01.eu/maria-montessori-una-vita-per-i-bambini-2007/
    Filma tiešām ir laba!

    AtbildētDzēst