pirmdiena, 2011. gada 21. novembris

Receptes un Mārtiņi - nedaudz aizkavējusies ziņa :)

Novembra pirmajās divās nedēļās vecākā grupa izmēģināja divas receptes. Dalāmies ar mūsu pieredzi un iespaidiem.
Pīrādziņi ar āboliem (Kristapa un Amritas mammas recepte).
Mīklas recepte ir ļoti vienkārša: 200 gr. biezpiena, 200 gr.  mīksta sviesta un apmēram tik pat miltu (lai mīkla nebūtu lipīga un viegli izrullētos). Visu samaisa kopā.


Gatavo mīklu izrullē un griež gabaliņos, no kuriem veidos pīrādziņus.
Mēs pīrādziņus pildījām ar āboliem: katram mīklas gabaliņam uzlikām ābolu šķēlītes un pārkaisījām ar cukuru un kanēli. Pīrādziņu aizlipinājām ciet.


Šī recepte ir labi piemērota bērnu veidotiem pīrādziņiem, jo mīklu var labi aplipinat apkārt pildījumam un cepoties pīrādziņi "neatverās". Cepās apmēram 20 minūtes.
Lūk, gatavie pīrādziņi!  Vienīgais trūkums - pārāk maz!

Mārtiņdienai par godu tika pagatavots sens latviešu Mārtiņdienas ēdiens - pītes. To pagatavot ir pa spēkam arī bērniem. Galvenais, iepriekš sagatavot izejvielas: vārīti zirņi,  pupas, kartupeļi un kaņepju sviests.
Visu samaļ gaļas mašīnā (bērnu iecienītākais pienākums virtuvē) un sajauc ar kaņepju sviestu. Veido bumbiņas. Lai tās izskatītos garšīgākas, mēs tās apvīļājām sezama sēkliņās.




Gaidot Mārtiņdienas un tumsas laika iestāšanos, pagatavojām lukturīšus, tie ļoti noderēja arī pēc Mārtiņdienas tirdziņa, kad daudzi devās uz krastmalu godināt Latvijas aizstāvjus Lāčplēša dienā.



Tehnika ļoti vienkārša, pa spēkam pat divgadīgiem: tīru stikla burciņu apsmērē ar PVA līmi (mēs līmei pievienojām spīguļus) un aplīmē ar gabaliņos sagrieztu zīdpapīru. Lielākie bērni paši arī grieza papīrus un centās izveidot rakstus un lukturiem. Kad līme nožuva izveidojām lukturiem rokturus no stieples. Lūk, daži jaunākās grupas bērnu veikumi ar Robīti priekšplānā :)

Mārtiņdienas galvenais notikums bija Gadatirgus, ko šogad rīkojām pirmo reizi. Šķiet visiem patika lielā andalēšanās, tāpēc šo tradīciju noteikti paturēsim.
 Tagad par visu pēc kārtas:
sagaidījuši vecākus, bērni kopā ar mūzikas skolotāju Elīnu uzstājās ar nelielu Mārtiņdienas priekšnesumu;
pēc priekšnesuma vecākā grupa gatavojās tirgošanai, izlika preces un izveidoja cenu zīmes;



un tirgošanās varēja sākties. Katrs pārdeva kaut ko paša rokām radītu vai sameklētu: konditorejas izstrādājumus (bija ļoti pieprasīti un garšīgi!), rokdarbus (virtenes, atklātnes, krelles u.c.), jaunais geologs Jānis pārdeva dārgakmeņus, pie Emīlijas varēja veldzēt slāpes ar gardu limonādi. Vieniem labāk patika pārdot, citiem - pirkt!
Vēlāk vaļā vērās jaunākās grupas tirdziņš!
Paldies visiem vecākiem, vecvecākiem, līdzjutējiem par čaklu gatavošanos tirdziņam un bērniem dāvātu tirgošanās prieku!

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru