ceturtdiena, 2011. gada 31. marts

Putniņpanti

Pavasaris jaunākajā grupā beidzot ir iestājies - ar izdīgušiem lokiem, zaļu zālīti puķupodos, atlidojušiem putniem un draiskulīgiem bērniem!
Esam sākuši  putnus pētīt- klausīties to balsis, atpazīt attēlos, vērot krāsas, spalvas un knābjus. Nez kādēļ vismīļākie putni joprojām visiem ir pingvīni :)
Mūsu putniņpantiņi:
"Kviešu graudi / rudzu graudi / griķīši (visus pirkstus liecam plaukstā un gatavojam putniņam putru)
Vēl tik pieniņš jāpielej /  šuru šuru šurr (lejam pienu un maisam)
knābā, knābā, putniņ, tu / šī rītiņa brokastu!" (atlido putniņš un visu apēd!!)

"Divi mazi putniņi sēdēja krūmā / viens bija jautrais - otrs bija drūmais.
Aizlidoja jautrais / aizlidoja drūmais.
Atlidoja jautrais / atlidoja drūmais.
Dziedāja putniņi, skanēja krūmājs !!"

P.S. Drūmajam noteikti ir jābūt ĻOTI drūmam, citādi pantiņš neizdodas.

Tuvākajā laikā plānojam rādīt un mācīties burvju trikus kopā ar vecāko grupiņu, gatavot auzu bumbiņas (tās ir ēdamas, un pat ļoti garšīgas), darboties ar mālu, veidot pūces ligzdu, krāsot putnu olas, gleznot putnus visādos krāsainos veidos un pamazām gatavoties Lieldienām.

Čirr, čirr, putniņi ...

Šonedēļ putnu čivināšana kļuva skaļāka un drošāka. Putnu pavasara rosība iedvesmoja mūs "putnu darbiem". Bērni mēģināja atpazīt putnus attēlos, klausījās to balsis (paldies Latvijas Ornitoloģijas Biedrībai par lielisku CD ar Latvijas putnu dziesmām!), tēloja putnus, atdarinot to kustības un skaņas.
Šoreiz sīkāk par radošiem "putnu" darbiem.
Jaunākā grupiņa otrdien izveidoja Putnu dārzu, iedvesmojāmies no http://madebyjoel.blogspot.com/2010/05/wall-hanging-box-aquarium.html . Bērni izdaiļoja kokus, izkrāsoja un izrotāja ar spalvām putnus. Tagad Putnu dārzs ir viena no iecienītākām darbošanās vietām grupiņā.

Šodien tapa putnēni no sāls mīklas (1 daļa sāls, 1 daļa miltu, nedaudz ūdens, jābūt plastilīna konsistencē). Bērni izripināja bumbiņas, nosēdināja savus putniņus uz uz šķīvīšiem. Pēc tam pielika tiem acis-piparus un spalvas.  Manuprāt, tie sanāca ļoti simpātiski :)

Ko darīja vecākā grupiņa ?
Otrdien bērni izgatavoja putnus-marionetes, arī paldies Joelam par ideju :)
Visgrūtākais bija izgriezt apļus no cietā kartona, tad katrs izkrāsoja un izdaiļoja savu putniņu, velāk pielīmēja diegus (vispirms izmēģinājām stiprināt diegus ar uzlīmēm, bet konstatējām, ka šeit vislabāk der skočs).:

Lūk, daži "eksponāti":


Šodien beidzot es atvedu mālu !!! ( "Jelgavas keramikā" iegādājams pa 3Ls 10kg). Un gāja vaļā lielie mīcīšanas prieki. Bērni atklāja, ka ar zobu bakstāmiem var arī iezīmēt rakstus savos darbos.
Ņikitas putni-pāvi
Linarda putniņš
Domenika pterodaktiļu ģimene
Tapa arī vairāki eži, laivas, šašliki u.c. Nolēmām, ka māls mūsu klasē ir uz palikšanu!  Starp citu, Liene ir diplomēta keramiķe :) Cītīgi meklējam vietu, kur varētu savus māla darbus apdedzināt.

Aizraujošu putnu vērošanu un pavasara sagaidīšanu, un lai tajā vietā, kur jūs pavadīsiet brīvdienas, būtu solītie +18°C !
Viktorija

pirmdiena, 2011. gada 28. marts

Reportāža no "Pagrabiem"

17. martā visi kopā 9:00 izgājām no bērnudārza. Brauciens ar trolejbusu bija satraucošs, daudziem tas bija pirmais brauciens ar šo transporta līdzekli, turklāt trolejbuss bija ļoti piepildīts. Šajā brīdī gribu pateikties visām mammām, kuras devās mums līdzi un pieskatīja, lai visi iekāpj īstajā trolejbusa un izkāpj no tā īstajā brīdī. izkāpjot no trolejbusa A.Briāna ielā, bērni sajuta šokolādes smaržu un tapa nākamās ekskursijas plāns - uz šokolādes fabriku.
Nonākuši "Pagrabos" bērni un visi pārējie metās visu izpētīt. Jaunākiem bērniem visvairāk patika bumbiņu ripināšanas trases. Tās bija vairākas, bumbiņas varēja ripināt pa vienai un vairākas uzreiz. Aizraujoši bija vizuālie efekti ar spoguļiem, kur varēja redzēt kādam cauri un iekāpt spoguļu kastē, radot pārējiem iespaidu, ka gaisā karājas tava galva. Tad visi devāmies planetārijā, dažiem palika bail no tumsas, bet vēlāk bailes tika pārvarētas.
Skatījāmies, kādas zvaigznes un zvaigznājus var redzēt Latvijā un kādus - Dienvidu puslodē.
Pēc planetārija apmeklējuma devāmies īstajā pagrabā, izgājām cauri tumšam labirintam un nonācām īstajā "Brīnumzemē". Te bērni varēja aptaustīt visu ko, kas bija paslēpts aiz sienas, apskatīties milzu lielpilsētu, kas ietilpa nelielā kastē, "jāt" ar zirdziņu, šūpoties, radīt lietus skaņas un darīt vēl citas aizraujošas lietas.
Lielu sajūsmu izraisīja viesuļvētras un uguns viesuļa demonstrējums, ka arī sprāgstoši ziepju burbuļi.
Atbraukuši uz bērnudārzu mūsu ekskursanti bija saguruši un iespaidu pilni.

Nākamgad arī dosimies uz "Tehnoannas pagrabiem"! Paldies entuziastiem, kuri radīja šo lielisku vietu, kurā daudz ko uzzināt bērniem un pieaugušiem!

piektdiena, 2011. gada 25. marts

Pavasara prieki un rūpes

 Pirmā pavasara nedēļa ir bijusi ļoti saulaina, vējaina un jaunu iespaidu pilna. Pirms divām nedēļām iesētie tomāti, gurķi, ķirbji un kāposti ir izdīguši un paaugušies.
Bērni turpina rūpēties par stādiņiem, ceturtdien jau dažus pārstādījām lielākos podiņos. Loku raža padevās varena, tagad pie zupiņām liekam tos klāt.
Iedvesmojoties no Tehnoannas pagrabu apmeklējuma, šonedēļ daudz eksperimentējām.
Putu "vulkāns"
Pirmdien izveidojām savu ūdens virpuli, trešdien veicām eksperimentu ar putām, ceturtdien krāsojām ar tēju, kafiju un citronu sulu.
 Jasmīne ar Linardu čakli veidoja dārzeņu grāmatas, grieza, krāsoja un līmēja. Šī  nodarbe aizņēma viņiem visu ceturtdienas rītu !

Melana daudz lika vārdus no kustīgā alfabēta un pierakstīja tos grāmatiņā. Arī Selīna, Domeniks un Kristaps cītīgi rakstīja. Kristaps skaitīja līdz 100 un salika 100 dēlīti.
Mums ir paštaisīts variants, kuru es uztaisīju domājot par Kristapu.

Neskatoties uz pavasara iestāšanos, vīrusi neatkāpjas, tāpēc novēlam jums veselību un ātru izveseļošanos visiem "slimnieciņiem" !!!

otrdiena, 2011. gada 15. marts

Mūsu mīļākā grāmata šomēnes

Šajā mēnesī mēs ļoti iecienījām bērnu dzejoļu krājumu "Draiski dzejolīši".
Jau pēc nosaukuma var noprast, ka tajā ir apkopoti jautri dzejoļi, kurus bērniem ir sarakstījuši latviešu dzejnieki, sākot ar Raini un Aspaziju, beidzot ar mūsdienu autoru veikumiem, arī "Datorvīrusu dziesma"  :) Grāmata ir ļoti krāsaina ar jautrām ilustrācijām.
Šobrīd vecākā grupa mācās Māras Zālītes dzejoli "Viss, ko nedrīkst"
Viss, ko nedrīks,
ir tik salds - 
saldējums un rakstāmgalds,
dubļu peļķe,
šķēres asas...
Vai, kā saldumu man prasās !

Šokolāde, kaimiņķirši,
midzenis, kur dzīvo irši,
pulkstenis, kas vaļā vērts...
Viss, ko nedrīkst, ir tik vērts !

Pačuksti, ja Tev nav žēl, -
ko tad nedrīkst darīt vēl ?

Es iesaku dzejoļu grāmatas izmantot kā pirmās lasāmās grāmatas bērniem, kuri mācās lasīt. Dzejoļi ir īsi un ātri izlasāmi un bērns, kurš ir spējis izlasīt dzejoli, kaut ar vienu četrrindi, gūst lielu prieku, ka varējis izlasīt VISU dzejoli. 
Mani personīgie bērni (Katrīna (10) un Kārlis(6)) "Draiskos dzejoļus" ir ļoti iecienījuši. Pāris gadu atpakaļ, kad mēs tos iegādājāmies, tā kādu brīdi bija mīļākā pirms miega lasāmā grāmata. Lielākā daļa dzejoļu visai drīz bija zināma no galvas. Tā bija arī pirmā Kārļa izlasītā grāmata, tagad jau viņš pats vakaros lasa "Hariju Poteru".

Jautru grāmatu lasīšanu !
Viktorija

ceturtdiena, 2011. gada 10. marts

Pantiņi un pavasaris

Jaunākā grupa pavasara gaidās - esam izplaucējuši zarus, un radījuši dažus īstus pavasarīgus mākslas darbus: ar krāsām zīmējuši lietu, aplicējuši peļķes un kopīgi veidojuši pavasara kokus, kā arī cītīgi gatavojuši apsveikumus 8.martā. Ļoti iecienīta ir kļuvusi grāmatu lasīšana, īpaši ja to var darīt uzrāpjoties uz slidkalniņa.
Te mūsu iecienītākie šīs nedēļas dzejolīši:
"Balta kaza māju cēla,
Resnus baļķus kalnā vēla,
Gan ar ragiem, gan ar nagiem,
Cēla, cēla, vēla, vēla,
Kamēr cēla, kamēr vēla -
Paslīd kāja, sabrūk māja,
tenter venter bums!"

"Dili dili dili din
Atskan zvaniņš dzin dzin dzin,
pamodina vabolīti,
pamodina taurenīti,
pamodina zirneklīti,
pamodina mazulīti!"

Pie šī dzejolīša Emīls parasti piebilst: "Un pamodina tēti!"

Vēl ir ļoti mīļa dziesmiņa par miega peli: "Pele brauc, rati čīkst / ar to miega vezumiņu / brauc, pelīte, mūsmājās / te ir pulka gulētāju / pele brauc, rati čīkst / pilnu maisu miega ved / tēvam sauju, mātei sauju / man pašam riekšaviņu".
Un, protams, mūsu vismiegainākā dziesmiņa, dziedama pirms gulēšanas: "Pirms saule riet / tu savu cepuri / no acīm vari jau nostumt. Pirms sāks līt / ar pirmo lapu dzelteno / vējš nemieru aiznesīs. Pirms sāks snigt / starp miljonu miljoniem / es beidzot tevi satikšu. Pirms saule lec / nāc, ņem manu roku / un aizved mani uz turieni!"

trešdiena, 2011. gada 9. marts

Mūžam dzīva klasika


Marija Montesori radījusi savus materiālus pirms vairāk kā 100 gadiem. Vai viņa spēja iedomāties kāda vidē dzīvos 21. gadsimta bērni? Cik tālu būs attīstījušās tehnoloģijas un cik lielā mērā tās aizvietos parastu cilvēku komunikāciju. Cik lielā steigā būs pieaugušie cīņā par dienišķo maizi. Viņa to nevarēja zināt. Bet viņas zināšanas par bērna garu bija apbrīnojamas un tās nav novecojušas arī jaunajā gadsimtā. Klasiskie Montesori materiāli spēj aizraut 21. gadsimta bērnus un ļauj viņiem nesteidzīgi izbaudīt lietu harmoniju un harmonizēt savu dvēseli un prātu !
Daša būvē rozā torni



Lūk, daži kadri no šodienas brīvā darba (līdz izlādējās fotoaparāta akumulatori, kā vienmēr, pašā nepiemērotākajā brīdī :(












Toma veikums ar brūnām trepēm

vēl viens...

un vēl !
 ar trepēm darbojās arī Jasmīne, vēlāk viņām ar Dašu tapa būve no trepēm un torņa

Pauls strādāja ar konstruktīviem trijstūriem, te ir piefiksēts darba noslēgums, kad trijstūri jau salikti kastē.

Pasākumu plāns un darba laiks vasarā

Pasākumu plāns, kas izkristalizējās pēc pēdējās vecāku sapulces:
  1. Ekskursija uz "Tehnoannas pagrabiem" 17. martā, piedalās vecākās grupas bērni. Izbraukšana no pirmsskolas 9:00, braucam ar trolejbusu, atgriešanās pirmsskolā ap 12:00. vecāki, kuriem ir iespēja, brauc līdzi.
  2. Vecāku dienas - viena pēcpusdiena katrā grupiņā. Notiks arī atklātā deju nodarbība. Datums un laiks taps zināmi pēc 16. marta.
  3. Pavasara talka. Kad - pēc sniega nokušanas un iestājoties siltam laikam, lai varētu vakarā pagalmā pacept desiņas :). Ceram, ka izdosies noorganizēt līdz Lieldienām. Piedalās visi vecāki. Darbi - rotaļu laukuma sakopšana un labiekārtošana, logu mazgāšana. Ja kādam ir iespēja aizvest-atvest smiltis smilškastēm (4 maisi), ļoti priecāsimies. Ļoti gaidām arī ierosinājumus laukuma iekārtošanai, jo viss pagalms mūsu rīcībā ir pirmo gadu. Raivis apņēmies izgatavot un uzstādīt šūpoles. Citi vecāki ierosināja uzstādīt riepas, pa kurām bērniem ložņāt.
  4. Lieldienu svinēšana. Kad - 21. aprīlī 17:00, piedalās - visi bērni ar vecākiem un citiem līdzjutējiem. Labos laika apstākļos svinēsim ārā talkā sakoptajā pagalmā. Plānā: bērnu priekšnesumi, olu krāsošana, rotaļas, olu meklēšana, bērnu gatavotās pashas ēšana.
  5. Ģimenes diena. Kad - 13. maijā 17:00, piedalās - visi. Plānā - dejotāju koncerts un bērnu priekšnesumi, pārsteigumi mammām un tētiem.
  6. Jāņu ieskandināšana. Kad - 18. jūnijā, piedalās - visi. Kur - "Plostos" pie Rodžera un Vanesas (www.plosti.lv). Plānā - ierašanās no rīta, Jāņu vainagu pīšana, rotāšanās, Jāņu dziesmu dziedāšana un rotaļās iešana, spēles un dabas baudīšana. Vakarā - vis kaut kā cepšana pie ugunskura. Tie, kas vēlēsies, varēs palikt pa nakti teltīs vai mājiņās.
Tagad jums ir zināms, kuri datumi kalendārā jāiekrāso sarkanā krāsā !!!

 Vasaras brīvlaiks pirmsskolā būs no 4. līdz 17. jūlijam. Šajā laikā pirmsskola būs slēgta, pārējās vasaras dienās strādāsim kā ierasts.

otrdiena, 2011. gada 8. marts

Grupu nosaukumu konkurss !

Mēs nolēmām izsludināt konkursu uz grupu nosaukumiem. Mums neliekas pareizi saukt bērnus par "lieliem"  un "maziem", jo kāds no jaunākās grupiņas var justies "lielais" un kāds no vecākās grupiņas - "mazais".

Lūdzam, ierakstiet komentāros savus priekšlikumus, kā sauksim jaunāko grupu un kā vecāko.

trešdiena, 2011. gada 2. marts

Pavasara gaidās

Šīs nedēļas sākuma saulainās dienas deva tiešu mājienu, ka pavasaris tūlīt, tūlīt sāksies. Mēs ar bērniem nolēmām modināt dabu. Pirmie tika modināti sīpoli. Vēlāk ķerāmies pie pupām.


Aktīvi noris arī dārzeņu sēklu izpēte
Bērniem ļoti gribas izaudzēt kādu no dārzeņiem, tāpēc gaidām augsni un rīt sāksim sēšanas darbus.
Šodien sākām mācīties Leona Brieža dzejoli par tūkstoškāji (izlikām Montesori tūkstoša ķēdi, lai redzētu, cik viņam kāju).

"Tūkstoškājis"

Katru rītu tūkstoškājis
pamostas un skaita kājas.
Kad tās beidzot saskaitītas,
gulēt jāliekas līdz rītam.

- Tas nekas! - spriež tūkstoškājis.
- Kaut nekur es neaizgāju,
toties zinu, ka līdz rītam
manas kājas saskaitītas!

Bērnu komentārs: "Viņš taču var pats sev uzmīt uz kājas!" :)

Aizraujošu pavasara gaidīšanu arī jums !